poniedziałek, 5 października 2015

DROŻDŻOWE MUFFINY Z CYNAMONEM I JABŁKAMI.

Z lekkim poślizgiem ale nareszcie udało mi się opublikować te drożdżowe które wybrała MATKA WARIATKA na weekendowe wypiekanie w ramach WYPIEKANIA NA ŚNIADANIE. Muffiny wyszły pyszne, podobne do tych DROŻDŻOWYCH ŚLIMAKÓW, ale dzięki dodatkowi cynamonu i jabłek idealnie nadają się na jesienny czas. Zróbcie je koniecznie :)


DROŻDŻOWE MUFFINY Z CYNAMONEM I JABŁKAMI
z przepisu BERENIKI
12 sztuk

CIASTO
250 g mąki pszennej
1/2 opakowania suchych drożdży (4g)
125 ml mleka
1 żółtko
3 1/2 łyżki cukru
30 g masła
szczypta soli

NADZIENIE
40 g masła
1 czubata łyżka cynamonu
1 czubata łyżka cukru
2 średnie jabłka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
cukier do posypania wierzchu muffinek
1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu muffinek

Z drożdży, letniego mleka oraz szczypty cukru przygotować zaczyn i odstawić go na około 10 minut aż zacznie bąbelkować. W misce miksera umieścić mąkę, żółtko, resztę cukru, rozpuszczone i przestudzone masło, szczyptę soli oraz zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto, powinno to zająć około 10-15 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Wyrobione przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. W rondlu rozpuścić masło, dodać do niego cynamon oraz cukier. Przygotować formę do muffinek smarując każde zagłębienie masłem i wysypując je kaszą manną. Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko w kształt prostokąta (około 30x40 cm). Na rozwałkowanym cieście rozprowadzić równomiernie masę cynamonową a na niej przygotowane jabłka. Ciasto zwinąć w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 kawałków i umieścić w przygotowanej wcześniej formie. Odstawić przykryte folią spożywczą ponownie w ciepłe miejsce na około 30 minut. Piekarnik nagrzać na 18 stopni C. Muffiny przed wstawieniem do pieca posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ich wierzch cukrem. Piec około 25 minut.
SMACZNEGO!!!



Razem ze mną w Wypiekaniu na śniadanie piekły:
Bożena z MOJE DOMOWE KUCHARZENIE
Wiosenka z EKSPLOZJA SMAKU
Patrycja z PATISON W KUCHNI
Iza z bloga SMACZNA PYZA
Jola z NASZE ŻYCIE OD KUCHNI
Justyna z GOTOWANIE I PIECZENIE. I LOVE IT.
Dorota z MOJE MAŁE CZAROWANIE
SZÓSTE NIEBO
Edyta z PASJI SMAKU
Kasia z MIA CUCINA
Ala z ALA PIECZE I GOTUJE
Agata z KULINARNE PRZYGODY GATITY
Marzena z ZACISZA KUCHENNEGO
Bernadetta z PRAWO DO GOTOWANIA Z PASJĄ
Marzena z KULINARNE SZALEŃSTWA MANUSI
Magda z CUP&CAKES
Gosia ze SMAKÓW ALZACJI
Kasia z KASIA IN THE KITCHEN





11 komentarzy:

  1. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ci wyszły, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły niesamowicie! nigdy nie jadłam takich zawijanych muffinek, a wyglądają cudnie, zwłaszcza takie domowe

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają prześlicznie! *.*
    Cudowny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie Ci wyszły:-) Dzięki za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne ... bardzo apetyczne:) Już za nimi tęsknię:) .... dziękuję za wspólne wypiekanie:)
    PS. Mam zapytanko odnośnie dyni, która jest u Ciebie na zdjęciu, który przekierowuje do sezonu na dynie .... co to za odmiana? Będę wdzięczna za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, niestety nie pamiętam jej nazwy, kupiłam ją dwa lata temu na targu i nawet miałam gdzieś zapisane, ale jakoś nie mogę znaleźć :(

      Usuń
  7. Lekki poślizg i śliczne babeczki, dzięki Ania za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio mam ogromną ochotę na drożdżowe :)
    Te muffinki wyglądają bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP