poniedziałek, 11 maja 2015

PIEROGI ZE SZPARAGAMI, ZIELONYM GROSZKIEM I PIETRUSZKĄ.

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne wiosenne pierogi które przygotowałam w ramach wspólnego gotowania. Pyszne, lekkie nadzienie a do tego świetne ciasto na które przepis dostałam od koleżanki. Koniecznie do wypróbowania w okresie szparagowym. Chyba nie muszę Was dłużej namawiać ?
Razem ze mną gotowali PANNA MALWINĄMIRABELKĄ oraz MOPSEM.



PIEROGI ZE SZPARAGAMI, ZIELONYM GROSZKIEM I PIETRUSZKĄ
około 30 sztuk

CIASTO
250 g mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
60 ml gorącej wody
125 ml ciepłego mleka
szczypta soli

NADZIENIE
6 szparagów
1/2 cebuli
2 garście rozmrożonego zielonego groszku
1 czubata łyżka posiekanej drobno pietruszki
250 g sera ricotta
60 g drobno startego parmezanu
sól
pieprz
olej
1 łyżka masła

Mąki przesiać do miski. Dodać do nich sól oraz olej. Gorącą wodę oraz ciepłe mleko połączyć razem po czym wlać do miski. Z całości wyrobić elastyczne ciasto, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić na blacie. W międzyczasie przygotować nadzienie. Groszek ugotować. Szparagi pociąć pod kątem w cienkie plastry zostawiając czubki w całości (odłożyć je na później), cebulą pociąć w kostkę. Na patelni rozgrzać masło z łyżką oleju po czym wrzucić na nie pokrojoną cebulę a gdy się zeszkli dorzucić plasterki szparagów. Smażyć około 5 minut aż szparagi zmiękną. W misce umieścić ricottę, starty na drobnych oczkach parmezan, posiekaną natkę pietruszki, usmażone szparagi z cebulą oraz groszek. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Ciasto rozwałkowywać partiami po czym wycinać z niego okręgi które po nadzianiu sklejać w półokręgi. Wrzucać do wrzątku i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Podawać polane roztopionym masłem z zeszkloną cebulką oraz podsmażonymi czubkami szparagów.
SMACZNEGO!!!




14 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na nadzienie, na pewno wszystko ze sobą świetnie współgrało: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne :) Świetne nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szparagów w pierogach jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo oryginalne nadzienie, będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin koniecznie. Bardzo nam smakowały :)

      Usuń
  5. Lubię szparagowy farsz, robię go nieco inaczej, Twój tez mi się podoba, jest chyba bardziej zielony niż mój. Szparag to wspaniała zapowiedź nowego sezonu w kuchni. Kocham!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je bardzo lubię, zwłaszcza że to w sumie pierwsze które się pojawiają ulubione warzywa :) Lecę w takim razie do Ciebie obczaić jak Ci wyszły :)

      Usuń
  6. Musiały być pyszne. Uwielbiam wiosenne młode warzywka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie musisz nikogo namawiać do tych pierogów- zamienię tylko mąkę na orkiszową i biorę się do roboty w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne nadzienie, prawdziwie wiosenne :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP