sobota, 25 stycznia 2014

TORT Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ.

Wiem że kilka osób naczekało się na ten wpis, więc bez zbędnych wstępów zapraszam serdecznie :)


TORT Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ
średnica formy 18 cm

MASA ŻURAWINOWA
220 g świeżej lub mrożonej żurawiny
100 g cukru
skórka z 1/2 cytryny
1/4  szklanki wody

BISZKOPT
6 jajek
185 g drobnego cukru do wypieków
185 g mąki pszennej
45 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
30 g kakao
1 szczypta soli

MASA Z BIAŁEJ CZEKOLADY
wszystkie składniki muszą mieć podobną temperaturę
250 g serka mascaropne
60 g miękkiego masła
200 cukru pudru
100 g białej czekolady

100 g czekolady deserowej 70%


W garnku umieścić żurawinę, cukier oraz skórkę z 1/2 cytryny po czym całość zalać około 1/4 szklanki wody. Pod garnkiem włączyć mały ogień i powoli gotować do czasu aż masa żurawinowa zgęstnieje, zajmie to około 40 minut. Gdy żurawina będzie miała odpowiednią konsystencję, czyli taką którą łatwo da się rozsmarować na cieście, odstawić ją do ostygnięcia.
W tym czasie zająć się przygotowywaniem biszkoptów. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Boki formy o średnicy 18 cm wysmarować masłem, wysypać mąką a dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. W misce miksera umieścić całe jajka oraz cukier i utrzeć je na sztywną, jasną pianę, zajmie to około 15 minut. Następnie do masy jajecznej dodawać po trochu mąkę oraz kakao i całość mieszać bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki, uważając aby masa nie opadła. Na koniec do ciasta wlać rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie ostrożnie zamieszać. Ciasto podzielić na 3 części i piec w oddzielnych blaszkach około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Ewentualnie jeśli mamy jedną blaszkę można biszkopt upiec na dwa razy, raz 1/3 masy a drugi raz 2/3 masy, przecinając większy biszkopt na dwa blaty, pamiętając aby większy biszkopt piec dłużej, około 30 minut.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, umieszczając ją w metalowej misce na garnku z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do ostygnięcia, do czasu aż osiągnie temperaturę podobną do temperatury pozostałych składników, w innym przypadku masa się zważy. Wszystkie składniki masy połączyć razem najlepiej za pomocą ręcznej trzepaczki lub przy pomocy miksera na bardzo niskich obrotach. Gdyby jednak zdarzyło nam się że masa się zetnie, należy całą masę ponownie umieścić w metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszać do czasu aż masa będzie gładka. Następnie umieścić ją w lodówce do czasu aż zgęstnieje.
Blat ciasta ułożyć na paterze, przesmarować go żurawiną po czym ułożyć na nim kolejny blat i także przesmarować go żurawiną. Na tort wyłożyć masę z białej czekolady i równo rozsmarować go po powierzchni. Następnie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę deserową po czym wylać ją na górę tort. Całość umieścić w lodówce aby czekolada i masa czekoladowa stężały.
SMACZNEGO!!!



25 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie:) musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naj naj najlepszego :) Tort jest niesamowity, intrygująco prezentuje się na zdjęciach :)
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam torty o minimalistycznym wyglądzie, a do tego żurawinka <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh la la! Czekolada zastygła tak pięknie... i pysznie. Dzieła tworzysz moja droga! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybko zastygała bo tort był zimny i nie z każdej strony tak jak chciałam, Wy tą ładniejszą widzicie :)

      Usuń
  5. Ten tort wygląda po prostu niesamowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie! I ta czekolada na wierzchu...<3

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny, a ta czekoladowa czapeczka cudnie ci zastygła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, ale sliczny tocik! A dlaczego nie ma przekroju, no dlaczego...? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo tort był w prezencie urodzinowym , dlatego :)

      Usuń
  9. Szkoda, że nie widać ukrojonego, ale rozumiem, wszystkiego najlepszego:)
    Dopiero co piekłam biszkopt genueński z 6 jaj za jednym razem, myślisz, że lepiej było piec krążki osobno?

    OdpowiedzUsuń
  10. Nawet nie wiesz ile czekałam na ten przepis :D !

    OdpowiedzUsuń
  11. teraz chętnie bym zobaczyła wnętrze tej rozkoszy :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NIestety tort w prezencie, nie wypadało kroić :)

      Usuń
  12. o mamo jaki cudny!:) obłęd!

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny! Nie można o tej porze katować się takimi widokami... I znowu powędruję do szafki ze słodyczami :P

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda po prostu przecudownie! teraz jak go zobaczyłam, muszę wypróbować :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP